18 Zitduur

Vraag: 

Verricht de werknemer zijn werkzaamheden zittend en langer dan 2 uur aaneengesloten?

Toetsingscriteria: 

Gezondheidsrisico’s door (te) lang zitten kunnen beperkt worden door de totale dagelijkse zitduur te verminderen en het langdurig zitten regelmatig kort te onderbreken door staan of lopen. Een stabureau kan hierbij helpen. Een stabureau wordt ook wel hoog/laag-bureau genoemd.

Dit issue is zeer relevant, omdat onderzoek meer en meer bevestigt dat risico’s door veel zitten groot zijn. Veel zitten wordt ook wel ‘sedentair gedrag’ genoemd. Nederlanders zijn Europees koploper zitten met een gemiddelde zitduur van 7,6 uur per dag (werk en privé opgeteld). Risico’s door wetenschappers vastgesteld zijn onder andere meer kans op: hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, rugklachten en zelfs meer kans op depressie en een kortere levensduur. Ieder uur dat men meer zit dan 2 uur per dag, nemen deze risico’s toe met een relatief hoog risico voor degenen die meer dan 7 uur per dag zitten. De crux lijkt te zitten in de beenspieren, de grootste spieren van het menselijk lichaam. Als je zit, gebruik je deze spieren nauwelijks. Hierdoor neemt de concentratie vetten toe, terwijl de insulinegevoeligheid (die ervoor zorgt dat de suikers in het bloed worden opgenomen) afneemt. Bij hart- en vaatziekten en bij diabetes spelen beide processen (vervetting en versuikering) een belangrijke rol. Spieractiviteit in de benen is daarom erg belangrijk.

Enkele mogelijke maatregelen zijn:

  • probeer maximaal 30 minuten aaneen te zitten;
  • wissel na elke 2 uur zitten af met een andere activiteit;
  • staand vergaderen;
  • wandelen tijdens de lunch;
  • neem vaker de trap;
  • loop vaker bij een collega langs in plaats van steeds te mailen of te appen;
  • kom op de fiets naar het werk;
  • plaats printers en dergelijke verder weg van de werkplek.
Wetten, regels en normen: 

Arbobesluit, artikel 5.10  Dagindeling van de arbeid

De arbeid aan een beeldscherm is zodanig georganiseerd dat deze arbeid op gezette tijden wordt afgewisseld door andersoortige arbeid of door een rusttijd, zodanig dat de belasting van het verrichten van de arbeid aan een beeldscherm wordt verlicht.