08 Zitduur

Vraag: 

Verricht de werknemer zijn werkzaamheden langer dan 2 uur aaneengesloten en/of langer dan 5 uur per dag zittend?

Toetsingscriteria: 

Gezondheidsrisico’s door (te) lang zitten kunnen beperkt worden door de totale dagelijkse zitduur te verminderen en het langdurig zitten regelmatig kort te onderbreken door staan of lopen. Een stabureau kan hierbij helpen. Een stabureau wordt ook wel hoog/laag-bureau genoemd. Dit issue is zeer relevant omdat onderzoek meer en meer bevestigt dat risico’s door veel zitten groot zijn. Veel zitten wordt ook wel sedentair gedrag genoemd. Nederlanders zijn Europees koploper zitten met een gemiddelde zitduur van 7,6 uur per dag (werk en privé opgeteld). Risico’s door wetenschappers vastgesteld zijn onder andere meer kans op: hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, rugklachten en zelfs meer kans op depressie en een kortere levensduur. Ieder uur dat men meer zit dan 2 uur per dag, nemen deze risico’s toe met een relatief hoog risico voor degenen die meer dan 7 uur per dag zitten De crux lijkt te zitten in de beenspieren, de grootste spieren van het menselijk lichaam. Als je zit, gebruik je deze spieren nauwelijks. Hierdoor neemt de concentratie vetten toe, terwijl de insulinegevoeligheid (die ervoor zorgt dat de suikers in het bloed worden opgenomen), afneemt. Bij hart- en vaatziekten en diabetes spelen beide processen (vervetting en versuikering) een belangrijke rol. Spieractiviteit in de benen is daarom erg belangrijk. Enkele mogelijke maatregelen zijn:

  • staand vergaderen;
  • wandelen tijdens de lunch;
  • neem vaker de trap;
  • loop vaker bij een collega langs in plaats van steeds te mailen of te appen;
  • kom op de fiets naar het werk;
  • plaats printers en dergelijke verder weg van de werkplek.

Houd daarbij als richtlijnen aan:

  • maximaal 2 uur aaneen en/of maximaal 5 uur per dag zittend beeldschermwerken;
  • probeer elke 30 minuten even op te staan (koffie halen, print halen, staand vergaderen, staand bellen, niet appen maar eer even naar een collega toe lopen enz.);
  • maximaal 1 uur aaneen staan en/of maximaal 4 uur per dag staand beeldschermwerken;
  • een ideale mix is: 60% zitten, 30% staan, 10% lopen.
Wetten, regels en normen: 

Arbobesluit, artikel 5.10  Dagindeling van de arbeid

De arbeid aan een beeldscherm is zodanig georganiseerd dat deze arbeid op gezette tijden wordt afgewisseld door andersoortige arbeid of door een rusttijd, zodanig dat de belasting van het verrichten van de arbeid aan een beeldscherm wordt verlicht.